- Home
- Duurzaam bouwen pagina
- Biobased bouwen
Bij Bloemen Bouw werken we regelmatig aan een projecten waarbij de casco’s van woningen worden gerealiseerd; grotendeels circulair en met bio-based materialen.
Circulair bouwen betekend in dit geval dat de woningen de- en remontabel gebouwd worden, dat de materialen die tijdens de bouw worden gebruikt volledig hernieuwbaar zijn en dat er voor de bouw van de woningen hout wordt gebruikt dat is geoogst, niet uit een bos, maar uit de gebouwde omgeving.
Sloopbedrijf A. van Liempd oogst hout en andere herbruikbare bouwmaterialen uit woningen die aan het einde van hun leven zijn. In hun eigen houtzagerij verwerken ze het hout, maken het spijkervrij, controleren de kwaliteit en zagen het in de door de afnemer gevraagde maten. De unieke combinatie met zusterbedrijf http://gebruiktebouwmaterialen.nl maakt dat ze naast hout ook andere bouwmaterialen circulair kunnen verwerken en een tweede of misschien wel derde leven kunnen geven.
Voor ons huidige project zijn wij een samenwerking aangegaan met van Liempd waarbij er 48 m3 circulair constructiehout geleverd is, geoogst uit woningen welke oorspronkelijk in 1910 gebouwd zijn. Omdat hout een levensduur heeft tot wel 300 jaar kan dit hout prima nog een ronde mee. Dit voorkomt houtkap van vele tientallen bomen en daarnaast zit in een hoeveelheid van 48m3 hout 29.885 kg CO2 opgeslagen. Deze CO2 komt pas weer vrij wanneer het hout in de toekomst verbrand wordt.
Waar we tegenwoordig nieuw hout kappen in voor dat doel aangeplante productiebossen is het hergebruikte hout oorspronkelijk gekapt in bossen waar de bomen op een natuurlijke manier hebben kunnen groeien. Het op natuurlijke wijze kunnen groeien maakt dat de jaarringen van de bomen fijner zijn en deze bomen leveren hout van een andere sterktekwaliteit dan bomen uit een productiebos. De minimale sterkteklasse gevraagd in dit project was C18. In samenwerking met onderzoekscentrum TNO zijn de sterkteklassen van het door van Liempd geoogste herbruikbare hout bepaald op klassen zeker hoger dan C18 en tot wel C34. Dit maakt het hout zeer geschikt voor hoogwaardig hergebruik.
Naast circulair hout gebruiken we in dit project bio-based bouwmaterialen. Dit zijn nieuw geproduceerde bouwmaterialen afkomstig van natuurlijke bronnen die hernieuwbaar zijn. Bio-based materialen zoals hout, hennep en bamboe hebben tijdens hun groei CO2 opgenomen. De productie is minder belastend voor het klimaat dan traditionele bouwmaterialen en de materialen zijn aan het eind van hun levensduur vaak makkelijk te hergebruiken óf biologisch afbreekbaar.
Voorbeeld van een bio-based materiaal wat gebruikt wordt is de houtvezelisolatie die wordt ingezet, in plaats van de traditionele isolatiematerialen als glas- en steenwol. Houtvezelisolatie wordt geproduceerd uit een ‘afvalproduct’ van het zagen van hout uit duurzaam beheerde bossen. De houtvezels worden onder een temperatuur van 160 °C met stoom in plaatvorm geperst. Ter vergelijking, voor de productie van glas- en steenwol is een productietemperatuur van 1400-1800 °C benodigd.
Dit betekend dat voor de productie van houtvezelisolatie aanzienlijk minder energie nodig is en het een afvalstroom beperkt. Ook is het verwerken van houtvezelisolatie voor de gezondheid onze werknemers minder belastend. De houtvezelisolatie stoft wel in de verwerking, maar jeukt niet zo erg als glas- of steenwolisolatie en de vezels zijn bij onverhoopte inademing minder schadelijk voor het lichaam.
In combinatie met de installatieplaat die geproduceerd is in Duitsland uit regionaal Duits en Nederlands hout en de constructieplaat die gehecht is met een biogene lijm, dragen deze materialen bij aan een woning en leefomgeving met een natuurlijker en gezonder binnenklimaat. De natuurlijke, dampopen constructie zorgt er voor dat de woning in de zomer koel blijft en in de winter warm.
Dit is in principe onder andere vergelijkbaar met in de zomer koel blijven onder een boom, de warmte van de zon verdampt vocht uit de boom waardoor het in de schaduw onder een boom ‘anders’ koel is dan bijvoorbeeld onder een parasol. Daarnaast laat de houtvezelisolatie minder snel warmte door dan traditionele isolatie materialen. Wanneer in de winter de verwarming aan staat overdag, zal de warmte die in de isolatie trekt ’s nachts als de verwarming uit staat weer in de woning worden afgegeven. Hierdoor ontstaat een stabielere en meer gereguleerde binnentemperatuur.
Met dit project dragen we bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk binnen de bouwsector en het creëren van duurzame woonoplossingen. Wat ons betreft een manier van bouwen die in de toekomst steeds meer toegepast mag gaan worden.